S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "ROZUMIEM" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

KONTAKTY

ADRESA PRE OSOBNÝ ODBER TOVARU:
BIO FLAME, s.r.o.
Ulica Mieru 299
984 01 Lučenec
Otváracia doba:
Po - Pi: 7:00 - 15:30 hod.
Mimo pracovnej doby otvorené po dohode.

Zákaznícky servis:
tel: (+421) 910 322 727
info@vino-stojany.sk

TOVAR V AKCII

bežná cena 69,90 EUR
naša cena 64,90 EUR
skladom
bežná cena 29,90 EUR
naša cena 24,90 EUR
skladom
bežná cena 49,90 EUR
naša cena 39,90 EUR
skladom

NAJPREDÁVANEJŠÍ

naša cena 74,90 EUR
skladom
naša cena 46,90 EUR
skladom

O víne
O víne

Čo je víno?

IN VINO VERITAS - vo víne je pravda.

Čo to vlastne víno je? Víno je „alkoholický nápoj vyrobený prekvasením muštu alebo rmutu (kašovitej látky z rozličných plodín) vínnej révy rodu Vitis“. V ľudovom lekárstve boli vínu pripisované nadprirodzené účinky. Víno sa stalo symbolom životného štýlu.

Druhy vína

Členenie vín podľa farby: biele, červené, ružové.

Členenie podľa spracovateľského hľadiska: odrodové, značkové, cuvée, výber.

Členenie podľa obsahu cukru: suché, polosuché, polosladké, sladké.

Delenie na tiché, perlivé a šumivé vína vyplýva z pretlaku CO2 vo fľaši.

Typ vína a prívlastok

Podľa kvality hrozna, presnejšie podľa obsahu cukru v hrozne pri zbere sa vína delia do niekoľkých kategórií. Všeobecne sa dá povedať, že čím vyšší obsah cukru v hrozne, tým kvalitnejšie víno z neho možno vyrobiť. Táto poučka však neplatí vždy. Kvalitu vína ovplyvňuje i rad ďalších faktorov ako je obsah kyselín, bezcukornatý extrakt a podobne.

Kategórie vín sú tieto:

- stolové,

- akostné,

- kabinetné,

- neskorý zber,

- výber z hrozna,

- bobuľový zber,

- hrozienkový zber,

- slamové,

- ľadové,

- výber z cibéb.

História vína

Vinič hroznorodý patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny. Väčšina autorov vedeckých publikácií uvádza, že vinič pochádza zo strednej Ázie a z Kaukazu z oblasti Čierneho a Kaspického mora. Predpokladá sa, že väčšina vinohradníckych oblastí v Európe vznikla na územiach, ktoré boli obsadené Rimanmi. Tak sa rozšíril vinič do Francúzska, Portugalska a Španielska, pričom hranica bola na rieke Mosele v dnešnom Nemecku, ďalej do Čiech a na Slovensko. V hrobkách starých Etruskov sa našli fresky, ktorých vek sa odhaduje na viac ako 2 500 rokov. Obsahujú výjavy súvisiace s pestovaním viniča a výrobou vína. Našli sa aj ozdobné poháre a iné nádoby na víno. Z historických výskumov vyplýva, že v Egypte bolo známe víno už v najstarších dobách jeho dlhej histórie, teda už pred 3 200 rokmi pred n.l. Dôkazy o tom sa našli v hrobkách faraónov, kde sa medzi rôznymi kresbami nachádzali aj kresby o pestovaní viniča, lisovaní hrozna, ako aj o príprave vína a o jeho pití. Mŕtvym dokonca dávali do hrobu džbány naplnené vínom.

NzA0YmM5